Prva stran » Kampanja

Kampanja “Izberi svobodo, ne stranke!”

4 November 2011

Federacija za anarhistično organiziranje pod geslom “Izberi svobodo, ne stranke!” začenja kampanjo proti volitvam in parlamentarizmu. Namen kampanje je predstaviti kritiko predstavniške demokracije, promocija direktno-demokratičnega organiziranja ter odločanja in poziv javnosti k aktivnem bojkotu volitev ter uporabi metod samoorganiziranja in direktne akcije v naslavljanju družbenih problemov.


Na tej strani objavljamo in bomo do volitev objavljali vse materiale in zapise, ki spremljajo našo in sorodne kampanje. Pozivamo vas, da materiale svobodno uporabite ter se na ta način aktivno vključite v kampanjo! Hkrati vas vabimo, da to stran delite po svojih kanalih komunikacije in jo obiščete večkrat tudi v prihodnjih dneh. Redno jo bomo namreč nadgrajevali z novimi vsebinami.

Vsa vprašanja, mnenja in predloge pošljite na naš uradni kontakt. Ta kontakt uporabite tudi v primeru, da bi se želeli aktivno vključiti v kampanjo in če bi želeli prejeti kakšne od materialov kampanje:

————————————–

Izjava za javnost

Preberite izjavo za javnost, ki jo je v sklopu kampanje spisala Federacija za anarhistično organiziranje. V njej pojasnjujemo naše razloge za aktiven bojkot volitev ter predloge za alternative sistemu predstavništva:

Mesečni uvodnik

Tokratni uvodnik naše redne okrožnice Anarhistka je posvečen aktualnim volitvam v državni zbor. V njem pojasnjujemo razloge za naše nezaupanje v predstavniško demokracijo in vse politične stranke, razkrivamo enakost ekonomskih programov vseh strank in artikuliramo našo izbiro za aktivni bojkot.

Tako novo kot stare in prihodnje številke Anarhistke lahko dobite pri vašem lokalnem distributerju anarhističnih publikacij in v številnih socialnih in kulturnih prostorih po Sloveniji. Na Anarhistko pa se lahko tudi naročite. Na naš kontakt nam sporočite svoj domači naslov in poslali vam bomo želeno število kopij!

Preberite mesečni uvodnik iz novembrske Anarhistke:

Plakati

V sklopu kampanje smo pripravili plakate z gesli, ki povzemajo naša stališča do volitev in parlamentarizma. S plakati nagovarjamo javnost, sporočamo svoja stališča in naše predloge. Vse, ki se vam zdijo materiali uporabni, pozivamo, da jih svobodno uporabite: sprintate, kopirate in polepite v svoji okolici! Če možnosti kopiranja nimate, a bi plakate potrebovali, nas kontaktirajte in poslali vam bomo želeno število kopij!

V sklopu kampanje so stiskani tudi vsebinski plakati (glej spodaj). Če ste pripravljeni sodelovati pri distribuciji le-teh ali če bi plakat želeli obesiti v lokalnem socialnem ali kulturnem prostoru, nas kontaktirajte in poslali vam bomo želeno število kopij!

Plakat velikosti A4 v PDF formatu:

  • Kapitalizem je kriza, volitve niso rešitev!

Nalepke

Na temo kampanje in v sklopu le-te smo pripravili tudi serijo nalepk. Če bi želeli dobiti nalepke, da bi jih polepili v svoji okolici, nas kontaktirajte in poslali vam bomo želeno število kopij.

Celotna serija nalepk v večjem formatu:

  • Nalepke kampanje “Izberi svodobo, ne stranke!”

Akcija “Kruha, ne volilnih iger” v Trbovljah

OSA Zasavje je v soboto, 26. novembra, pripravila in izpeljala redno akcijo  razdeljevanja toplih brezplačnih obrokov “Hrana, ne orožje!”, ki pa je tokrat minila v znamenju predvolilnega časa. Aktivisti so se z udeleženci in obiskovalci pogovarjali o prihajajočih volitvah, predstavljali svoje poglede na predstavništvo in argumente za aktivni bojkot. Po mestu so razdelili tudi večje količine materalov naše kampanje. Akcija je sicer potekala v dopoldanskih urah pred Delavskim domom v Trbovljah.

Celotno najavo dogodka najdete tukaj:

Radijska oddaja Črna luknja o volitvah

Radijski glas anarhističnega gibanja, oddaja Črna luknja, ki je na sporedu vsak drugi torek na Radiu Študent, bo do volitev med drugim pokrivala tudi našo kampanjo. V prvi oddaji na to temo, ki je bila na sporedu 8. novembra, so v studiu gostili aktiviste delavnice “Zakaj pa potem na volitve?”, ki poteka v sklopu gibanja 15o. V oddaji je bil objavljen tudi pogovor s člani Mreže anarho-sindikalistov, ki na Hrvaškem pod geslom “Radnička klasa ne glasa!” izvaja sorodno proti-volilno kampanjo.

Tudi oddaja, ki je bila na sporedu v torek, 22. novembra, je bila posvečena predvolilni kampanji oziroma aktivnostim aktivnega bojkota. Gostje oddaje so bili člani anarhistične federacije FAO, ki so predstavili kampanjo, razloge za aktiven bojkot in alternative. V oddaji tudi intervju z aktivisti gibanja Mi smo univerza, ki so te dni zasedli Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

Oddajo lahko poslušate na naši spletni strani ali v arhivu oddaje na spletni strani Radia Študent:

  • Črna luknja, 8. november 2011: Bojkot volitev

  • Črna luknja, 22. november 2011: Skupščine na vsako fakulteto, direktno-demokracijo v vsako sosesko!

Študenti z odločno akcijo izgnali politike iz zasedene Filozofske fakultete

22. novembra je skupščina študentov na Filozofski fakulteti izglasovala zasedbo. Na to skupščino so v svojih strankarskih barvah in s svojo propagando prišli tudi predstavniki določene politične stranke, ki kandidira na letošnjih volitvah. Študenti so pokazali, kako razumejo avtonomijo svojega gibanja in univerze ter kaj si mislijo o političnih strankah in parlamentarizmu na sploh. Z vzkliki “Stranke ven!” so celotni javnosti pokazali, da ne bodo dovolili instrumentalizacije njihovega gibanja s strani katerekoli politične stranke, in da na zasedeni fakulteti ni prostora za predvolilno propagando.

Oglejte si video posnetek spontane in odločne študentske akcije:

Preberite tudi

Na tem mestu objavljamo povezave do prispevkov na temo letošnjih volitev, ki se nam jih zdi vredno vzeti v premislek.

Preberite Zofijino bodico, ki se sprašuje “Voliti ali ne voliti?” in se opira na Althusserjev Zapis o ideoloških aparatih države:

Predhodna proti-volilna kampanja

Federacija za anarhistično organiziranje je parlamentarno demokracijo vedno razumela kot problem in ne kot prostor reševanja družbenih problemov. Zato smo bili že v preteklosti aktivni na področju vprašanj predstavništva in volitev. V letu 2010 smo izpeljali kampanjo za aktiven bojkot lokalnih volitev 2010.

Preberite refleksijo takratne kampanje in izjavi za javnost, ki sta nastali v okviru dveh lokalnih skupin anarhistične federacije FAO:

Sestrska kampanja v sklopu gibanja 15o

Jasno je, da nismo edini, ki ne verjamemo v predstavniško demokracijo. Jasno je, da velik del ljudi več ne zaupa niti v politične stranke niti v volitve. Zaradi tega ni presenetljivo, da k aktivnemu bojkotu ne pozivamo zgolj v naši organizaciji. Sestrsko kampanjo proti volitvam in za direktno demokracijo so začeli tudi v sklopu gibanja 15o, ki že več kot mesec dni zaseda in deluje na trgu Boj za pred ljubljansko Borzo. V okvirih delavnice “Zakaj pa potem na volitve?” se razvijajo aktivnosti v smeri širjenja prostorov in prakse direktne-demokracije ter kritike parlamentarnega sistema. Delavnica je med drugim sproducirala več različnih materialov, ki ste jih zagotovo že opazili tudi na ulicah. Delavnica bo s svojimi aktivnostmi nadaljevala vse do volitev, po volitvah pa se bo preoblikovala v stalno Delavnico direktne-demokracije. Pridružite se delavnici in njihovim aktivnostim!

Na spletni strani gibanja 15o najdete vsa poročila iz omenjenih delavnic, materiale kampanje in izjavo, ki pojasnjuje razloge za aktivno delovanje proti volitvam. Na strani najdete tudi najavo za naslednje delavnice in aktivnosti:

Tudi na Hrvaškem proti parlamentarizmu

Parlamentarne volitve se bodo tokrat na isti dan kot v Sloveniji odvile tudi na Hrvaškem. Tamkajšnja Mreža anarho-sindikalistov je zato ena izmed organizacij, ki poziva k bojkotu volitev in k samoorganizaciji. Njihova proti-volilna kampanja pod geslom “Radnička klasa ne glasa!” promovira anarhistično kritiko parlamentarizma in vizijo delavskega samoupravljanja.

Vse o proti-volilni kampanji organizacije MASA lahko preberete na njihovi spletni strani: